9/9/09

Grip A

L'actual pandèmia de grip A és un autèntic atzucac per a les autoritats sanitàries.
D'una banda, és cert que la grip (qualsevol grip) no és una malaltia sense importància. Cada any moren al nostre país una quants milers de ciutadans, generalment afectats per malalties cròniques, que la grip agreuja sensiblement. No oblidem que a la grip del 1918, coneguda com "grip espanyola", va matar més gent que les dues guerres mundials juntes, ben és cert que en un context sanitari i social absolutament diferent a l'actual als països desenvolupats. Una nova varietat de grip suposa, sobre tot, un enigma per als experts en salut pública que només a pilota passada sabran si la cosa ha estat realment greu o s'ha limitat a un episodi comparable amb l'epidèmia de cada hivern. El principi de precaució obliga a ser prudents i advertir a la població sobre les mesures a prendre. I així ho fan.

Però d'altra banda la pressió mediàtica ens bombardeja cada dia amb cada nou brot i amb titulars de portada a cada mort. Recordem, si es fes el mateix amb la grip comú no es parlaria d'altra cosa als diaris d'octubre a maig, cada any. La pressió dels mitjans provoca inquietud a l'opinió pública i tant la manca de resposta com la sobreactuació dels diferents responsables provoca un augment de l'angoixa.

Finalment, els interessos econòmics. Els que em coneixen ho saben prou bé, quan vaig sentir les primeres notícies de la nova grip (llavors anomenada grip porcina o grip mexicana) vaig comentar que això indicava que els estocs de TAMIFLU, l'antiviral que les autoritats de molts països van comprar quan la sonada grip aviària (2004-06) devien estar a prop de la data de caducitat i algú volia vendre'ls uns quants milions de dosis més. No sóc l'unic que ho pensava però la majoria en veu baixa, no en teníem proves.

L'hivern austral està a punt d'acabar i, en aquell hemisferi, els efectes de la passa de grip A no han estat massa diferents als de la grip comuna. Ara ve cap a nosaltres, en general millor preparats sanitariament per a entomar el cop. És un grip i per a la majoria això suposa, ja sabeu la dita, una setmana de convalescència si et mediques o set dies sense medicar-se.

Cal insistir en el principi de precuació, les autoritats sanitàries han informat abastament sobre com cal actuar: ventileu els espais, tapeu-vos la boca al esternudar, renteu-vos sovint les mans, quedeu-vos a casa si teniu febre i consulteu el vostre metge en cas necessari.

Us oferim uns quants enllaços per a saber més sobre el tema.


GENCAT, Dept. Salut
Fulletó informatiu

GENCAT. Educació
recomanacions per afrontar el virus de la grip A en l’àmbit educatiu

Ministerio de Sanidad y Política Social
Instrucciones para empresas



ALTRES VINCLES SOBRE EL MATEIX TEMA
Operación Pandemia
Centre Europeu de Prevenció i Control de les Malalties (ECDC)