9/11/07

Plans d'Emergència

Les escoles estan obligades a disposar d’un pla d’emergència i a fer un simulacre cada any, preferiblement al primer trimestre del curs. Aquesta obligació deriva de tres textos legals.
Ordre MEC de 13.11.84 d’Evacuació de Centres Docents
Llei 31/1995 de Prevenció de Riscos Laboral
Llei 4/1997 de Protecció Civil de Catalunya

L’Administració Pública ha posat a disposició dels centres d’ensenyament formularis que fan fàcil la redacció d’un pla d’emergència per personal sense especials coneixements en protecció contra el foc o en gestió d’emergències. Moltes escoles tenen plans elaborats per aquest sistema. Tot seguit trobareu accessos als formularis de l’Ajuntament de Barcelona i de la Conselleria d’Educació.


____________________________________________________________________

Vegeu la informació sobre cursos d'extinció d'incendis
______________________________________________________________________________
Des del punt de vista tècnic els formularis proposats per les administracions són força útils per a una primera aproximació però tenen algunes mancances, en especial pel que fa al càlcul de la capacitat de les vies de sortida.

Una altra qüestió que els formularis esmentats passen per alt és que cal evitar que una mesura de protecció generi nous riscos. En moltes escoles s'ha seleccionat un punt de concentració exterior al centre, fins i tot a l'altre banda d'una avinguda amb fort trànsit. Un pati escolar, sempre que es garanteixi una sortida del recinte en cas necessari, seria l'elecció més encertada.

Finalment, en els plans d'emergència caldria deslligar la detecció d'una emergència (incendi o altra) d'una evacuació urgent i immediata de tothom. Moltes alarmes es poden controlar sense evacuar ningú; en centres amb diversos edificis el més probable és que en cas d'incendi d'un local el més segur sigui evacuar part dels ocupants del centre i confinar els altres a les seves aules. En qualsevol cas, per als simulacres, resulta útil intentar treure tothom amb urgència per a detectar mancances en les vies de sortida.

Proposem la redacció de Plans d'Emergència partint del model de la Generalitat de Catalunya
però afegint, sempre que es pugui la informació relativa a la ocupació, a la capacitat de les vies d'evacuació i verificació dels errors comuns esmentats. Els plans es complementen amb plànols dels edificis escolars sobre els que es representaran les vies d'evacuació. A partir dels plànols en CAD (.dwg o .dwf) recomanem obtenir una versió resumida en format pdf, fàcil de consultar per a qualsevol usuari mitjà d'eines d'ofimàtica. Aquest format permet afegir la presència dels mitjans d'extinció d'incendis amb l'eina segell (STAMP) d'Acrobat. Per a treure el màxim rendiment d’aquests documents cal tenir instal·lada la versió 7 o superior del programa Acrobat Reader. Podeu descarregar-la gratuïtament aquí.
___________________________________________________________________________

OBTENCIÓ DE PLÀNOLS EN PAPER

Els plànols d’aquests Plans d’Emergència (o d’Autoprotecció) estan preparats per a ser impresos sobre paper en formats A4 o A3 podent-se obtenir plànols de detall per a confeccionar rètols informatius sobre emergències. N’hi ha prou amb seleccionar en pantalla la zona de la que es vol obtenir plànol detallat (zoom i enquadrament desitjat amb les eines lupa i ma),

escollir Imprimir al menú Archivo. Apareixerà un menú com el que reproduïm tot seguit:


















  1. Selecciona la teva impressora (preferentment color).
  2. Selecciona el teu format de paper i orientació al botó Propiedades.
  3. Selecciona Documentos si només vols els plànols de l’edifici o Documentos y sellos si vols que apareguin els pictogrames d’evacuació i equips d’emergència.
  4. Tria Todas si vols imprimir tot el joc de plànols de la casa, Página actual o Páginas desde/hasta si desitges només alguns dels fulls o Vista Actual si vols imprimir la zona concreta que apareix en pantalla. En aquest cas la finestra de la dreta passarà a mostrar la zona seleccionada.
  5. Selecciona el nombre de còpies que desitges.
  6. Pitjar Aceptar per a començar a imprimir
____________________________________________________________________

OPTIMITZACIÓ DELS PLÀNOLS

Els plànols d’emergència fets d'aquesta manera poden incorporar altra informació d’utilitat. És el cas de les característiques dels extintors, número de referència, o altres informacions. Les dades s’entren com a comentaris al pictograma, podeu passar la informació per escrit al servei de Prevenció per a que la incorpori als vostres plànols. La lectura d’aquestes dades es fa, en pantalla, situant el cursor sobre el pictograma i, en paper, amb l’opció Imprimir con resumen de comentarios del menú Comentarios (Crtl+T) podent-se obtenir una llista de les anotacions, o fins i tot una reproducció del plànol amb els comentaris associats a cada item. Veure exemples abaix: